Руснаците, купувайки автомобили на вторичния пазар, предпочитат такива с пробег не повече от 100 хиляди километра, максимум двама бивши собственици и в оригиналния фабричен цвят, показа проучване на услугата "СберАвто" за РИА Новости.

"Когато формулират образа на идеална кола, руснаците поставят най-строгите изисквания за пробег, броя на предишните собственици и липсата на злополука в историята на автомобила. Най-често купувачите искат да купят кола с пробег не повече над 100 хиляди километра, един или двама собственици в оригинален паспорт, без авария и история на цвета и за предпочитане с фабричен цвят", показа анализ на заявките на клиенти, използвали услугата за автоматично съпоставяне през 2023 година.

Най-популярните в Русия марки почти нови автомобили и тяхната цена

Най-популярните в Русия марки почти нови автомобили и тяхната цена

Запазените коли на възраст до 3 години поскъпват

Освен това един от основните критерии при избора на автомобил е цената. През 2023 г. най-популярни станаха два бюджетни ограничения: до милион рубли и до 1,8 милиона рубли (Актуален валутен курс 1 долар - 82 рубли, 1 евро - 89 рубли).

Според анализаторите в сегмента до милион рубли руснаците най-често обмислят покупката на южнокорейски (KIA Rio, Hyundai Solaris), немски (Volkswagen Polo) и японски (Nissan, Toyota) автомобили.

В ценовата категория до 1,8 милиона рубли купувачите избират главно между японски и южнокорейски марки. Предпочитание се дава на моделите от клас D - Toyota Camry, Kia Optima, Mazda 6 - както и на кросоувърите - във фаворитите Nissan X-Trail, Nissan Qashqai, KIA Sorento, Toyota RAV4 и Hyundai Santa Fe.

Сред техническите изисквания повечето купувачи имат конкретни искания за типа двигател, задвижване и скоростна кутия. Руските автомобилисти най-често обмислят закупуването на автомобили с пълно задвижване и с автоматична скоростна кутия. Интересното е, че южнокорейските автомобили по-често се избират с дизелов двигател - динамиката и ефективността на такива автомобили са по-високи.

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Кои заводи и колко автомобили ще произвеждат, ще има ли нови марки, какъв е най-популярният ценови диапазон при продажбите

Руските купувачи не обръщат много внимание на мощността на двигателя - този критерий е от интерес за по-малък брой потребители на услуги. Същото е и с цвета на каросерията - само 3% от заявките идват с ясна индикация за цвета на желания автомобил. Клиентите обръщат много повече внимание на оборудването и техническото състояние на автомобила.