Повечето собственици на автомобили мечтаят за нова кола, която няма никакви недостатъци. Перфектен салон, без драскотини и ожулвания, безупречна техническо състояние и стабилна работа на двигателя. Но като се имат предвид сегашните цени, закупуването на чисто нов автомобил се превръща в напразна мечта за повечето хора.

Най-добрият и най-важното печеливш вариант е да изберете подходяща марка и съответно модел на вторичния пазар. Но е наложително след покупката незабавно да посетите лицензиран сервизен център и да извършите редица процедури.

А какво да се смени веднага след покупка на употребяван автомобил, разказваме в следващите редове.

Снимка 322180

Източник: iStock

Масло в двигателя и скоростната кутия

Дори ако предишният собственик, когато продава кола, казва, че тази процедура е извършена съвсем наскоро, не трябва искрено да вярвате на думите му. Възможно е човек да каже това само за да получи парите възможно най-изгодно и бързо.

Трябва да разберете, че е невъзможно да се определи предписанието за смяна на маслото. Дори висококачествените масла понякога потъмняват след изминаване на 1000 километра, така че цвета определено не може да бъде аргумент. По-добре е да играете на сигурно и да смените маслото - не само моторното, но и трансмисионното. Струва си разхода - така ще бъде по-надеждно и няма да се безпокоите за експлоатационното състояние на автомобила.

Антифриз

С течение на времето дори най-висококачествената и най-скъпа охлаждаща течност губи свойствата си. Ето защо, ако антифризът не е бил сменен дълго време, последствията за автомобила могат да бъдат много неприятни. Например в охладителната система могат да се появят "язви" от корозия. И когато използвате колата, двигателят може да прегрее и помпата да задръсти. Ето защо, след закупуване на употребявана кола, си струва да смените антифриза възможно най-скоро.

Спирачна течност

Спирачната течност отговаря за нормалната работа на спирачната система и също има определен времеви ресурс. Само най-отговорните собственици на автомобили сменят спирачната течност. Не разчитайте на късмет. По-добре е да актуализирате този консуматив веднага след покупката.

При шофиране в спирачната течност навлиза въздух - това сериозно влияе върху силата на компресия на течността и намалява точката на кипене. Ако в консуматива попаднат въздушни мехурчета, тогава ефективността на цялата система рязко намалява. Следователно смяната на течността също гарантира успешно спиране във всяка ситуация.

Снимка 339710

Източник: iStock

Всички филтри

Заедно с маслата си струва да смените всички филтри, които са в колата. На първо място, струва си да смените филтрите за въздух, масло и гориво. Няма да е излишно да смените и този за вентилацията и климатика в кабината - особено ако в колата има миризми.

Ангренажен ремък или верига

Един от ключовите компоненти на всеки двигател е ангренажният ремък или съответно ангренажната верига. След закупуване на употребяван автомобил първо проверете състоянието на тази част. Ако се покаже, че експлоатационният живот е много дълъг, по-добре е да не рискувате и да смените ремъка/веригата с нов. Тъй като скъсаният или разтегнат ремък или верига може да доведе до огънати клапани и скъпи ремонти на двигателя, след като ви остави на пътя в най-неочаквания момент.

Свещи

Определено не си струва да спестявате като отказвате да смените свещите. Ако имате някакви съмнения относно скорошната подмяна на свещи, по-добре е да ги смените заедно с останалите консумативи. Резултатът от процедурата ще бъде видим веднага. Двигателят ще стартира по-добре, разходът на гориво ще намалее и динамиката на автомобила ще се подобри значително.

Снимка 251059

Източник: iStock

Спирачни накладки

Друг консуматив, чийто ресурс бързо изтича, са спирачните накладки. В зависимост от производителя те могат да обслужват 10 000, 20 000 и 40 000 километра. За да не поемате рискове особено през студения сезон, по-добре е да смените старите накладки на четирите колела накуп. Те са сравнително евтини, така че е напълно оправдано да похарчите пари за такава процедура и да започнете да използвате новата си придобивка спокоен.

Снимка 329277

Източник: AutoBild

Акумулаторна батерия

Много често се пускат за продажба употребявани автомобили с изтощени акумулатори. Ако не искате внезапно да разберете един хубав мразовит ден, че двигателят няма да запали и ще трябва да се чудите как да стигнете целта на важно пътуване, сменете батерията с нова. Също така няма да е излишно да проверите всички връзки и предпазители за възможно окисляване.

Когато мислите за смяна на батерии, не забравяйте, че средният им живот на масовите акумулатори обикновено е около 4-5 години.