За първи път корейският производител Kia се нареди начело в ежегодната класация на J. D. Power в САЩ, която класира автомобилните марки по надеждност през първите три години след производството им. Три корейски бранда заемат първите четири места в класацията.

Kia, която миналата година бе трета, води със 145 проблема на 100 автомобила. Buick на General Motors се изкачва на втора позиция, след като миналата година бе пета. Hyundai е на трето място, а Genesis (част от групата на Hyundai-Kia) е четвърта и първа след луксозните марки.

Дейвид Амодео, директор в J. D. Power, посочва пред Automotive News, че корейските брандове усилено работят по подобряване на надеждността на моделите — нещо, което не бе сила на производителите от Корея в миналото.

Tesla, която бе включена в миналогодишното издание и се представи незадоволително, не намира място тази година, тъй като не е позволила на J. D. Power да проведе допитване до собственици в 15 ключови щата.

В класацията на 5-то и 6-то място влизат още Toyota и Lexus, чиято надежност е добре позната. Първият европейски бранд в класацията е Porsche, на 7-ма позиция. Mini и BMW също се нареждат в първата половина с по-малко проблеми от средните.

По-проблемни от средното са тригодишните Mercedes-Benz, Volkswagen, Audi, Alfa Romeo и Volvo.

Корейските брандове започват да привличат вниманието и на европейските потребители, като през миналата година Hyundai и Kia бележат по над 20 процента ръст на продажбите в Европейския съюз.