Големите автомобилни производители, като Volvo, Mercedes и Tesla, се хвърлиха в надпревара за изработването на най-добра система за кола, движеща се напълно на автопилот. Изследователи от китайския университет Никай може да ги изпреварят с един още по-интересен и иновативен проект – автомобил, който е контролиран само със силата на ума.

Те са започнали експеримент по създаването на такова возило заедно с местния производител Great Wall Motor. Идеята е то да може да се движи напред, назад, да спира, както и да се отключва и заключва без физическа намеса на шофьора.

Целта е автомобилът да извършва всички тези команди, като е контролиран от човек само с помощта на ума му. Софтуерът на колата използва общо 16 сензора, които засичат сигналите на мозъка и създават нещо като електроенцефалограма, пише сайтът Mashable.

„Сигналите се улавят от специално устройство, което ги отчита, като след това се предават към компютъра по безжичен път”, обяснява един от изследователите в проекта.

„След това компютърът обработва сигналите, като ги категоризира в съответствие с исканията на шофьора и ги превръща в система от команди към колата”, допълва още той.