Какъв автомобил да се закупи - нов или "втора ръка", и за каква сума? Такъв въпрос си задават много хора. Компанията Sberstrakhovanie е направила проучване по тези въпроси сред общо 13 хиляди руснаци от 37 руски града с население над 500 хиляди човека.

Оказва се, че по-голямата част от анкетираните руснаци (88%) обмислят покупка на употребявана кола. А средната сума, която те са готови да похарчат, е 556 хиляди рубли (около 6500 долара). Така според проучването, предоставено на ТАСС, мнозинството от анкетираните планират да закупят употребяван автомобил.

Към покупка на нов автомобил са се насочили само 12% от анкетираните, като те са готови да похарчат значително повече - средно 1,6 милиона рубли (към 20 хил. долара).

И така, като цяло тази година руснаците са готови да похарчат средно 1,1 милиона рубли (около 13 хил. долара) за покупка на автомобил (общо нови и утротребявани) - което е с 20% повече, отколкото през 2023 година. В случая би трябвало да се има предвид и инфлацията в страната. Съотношението на купувачите на нови и употребявани автомобили в Русия обаче не се е променило тази година спрямо предходната.

Най-популярните марки нови автомобили в Русия - за мъжете и за жените

Най-популярните марки нови автомобили в Русия - за мъжете и за жените

Какво показват покупките за първите 8 месеца на годината

В сравнение с 2023 г., интересът към марките на местните руски производители сега се е увеличил с 2%, а Lada стана лидер при потребителските предпочитания на руснаците, като 17% от тях обмислят да купят именно тази марка кола. Следващите три марки коли, събиращи най-голям интерес за покупка (нова и "втора ръка"), са: Toyota (9%), Nissan (6%) и Renault (6%).

При избора на автомобил, две трети от анкетираните обръщат най-голямо внимаине на съотношението цена-качество. Руснаците са най-малко загрижени за престижа (2%) и външния дизайн (3%) на бъдещия си автомобил.

Ръст на продажбите на (супер) луксозни автомобили в Русия, каква е цената на най-скъпия

Ръст на продажбите на (супер) луксозни автомобили в Русия, каква е цената на най-скъпия

Колко са тези коли в страната и в кои градове са най-много

Оказва се, че половината от анкетираните биха искали да си купят седан, 16% - комби, а 7% - пикап и хечбек. Що се отнася до разпределението на новите притежатели на коли по градове, то за тази година най-често жителите на Севастопол (30%) и Ростов на Дон (20%) обмислят планове за закупуване на автомобил, а най-рядко - тези в Махачкала (9%).

Освен това, 19% от планиращите да закупят автомобил тази година, смятат да вземат заем за тази цел. В същото време 32% от тези, които са готови да използват заемни средства, биха предпочели заемът да е за срок от две - три години. 72% от участниците в проучването посочват, че притежават или са имали (поне) една кола.

Най-популярните марки дизелови автомобили в Русия

Най-популярните марки дизелови автомобили в Русия

Кои от тях се препродават в най-добро техническо състояние и на каква цена