През 2022 г. в Русия рязко се е увеличил броят на луксозните автомобили, струващи над 10 милиона рубли (над 220 хил. долара, като се има предвид усреднения курс на рублата за годината). Това се посочва в проучване на одиторската и консултантска мрежа FinExpertiza, с което разполага Лента.ру.

По-конкретно, през 2022 година броят на луксозните автомобили в Русия се е увеличил с 22%, до 19,8 хиляди коли. Около 12,8 хиляди от тях са собственост на физически лица, а около 7 хиляди са притежание на организации. При това, този показател расте постоянно от 2019 г. насам.

Така, спрямо 2019 г., през 2022 г. броят на луксозните автомобили се е увеличил почти 2,5 пъти. Анализатори на пазара на автомобили отбелязват, че нито пандемията, нито санкциите - които предизвикаха рязко покачване на цените на превозните средства (и не само) - не можаха да попречат на възходящата тенденция (поне досега).

Най-популярните марки нови автомобили в Русия - за мъжете и за жените

Най-популярните марки нови автомобили в Русия - за мъжете и за жените

Какво показват покупките за първите 8 месеца на годината

Сред руските региони, най-много луксозни автомобили са регистрирани в Москва - 40% от общия брой в страната (8,2 хиляди). В челната тройка по брой на луксозни коли са още Санкт Петербург (2 хиляди броя) и Московска област (1,6 хиляди).

Минимален брой премиум превозни средства се наблюдава главно в слабо населените региони. Например в Еврейската автономна област и Чукотка е регистрирана само по една такава кола, а в Тува има две.

Според управляващия директор на агенцията "Национални кредитни рейтинги" Андрей Пискунов, увеличаването на броя на луксозните автомобили сред руснаците се обяснява основно с желанието на гражданите да запазят своите обезценяващи се спестявания.

При това трябва да се има предвид, че от пролетта на 2022 г. досега цените на автомобилите в Русия рязко са се повишили, което девалвира донякъде понятието "премиум автомобил", добавя експертът. Много модели автомобили вече са прескочили прага на Федералната данъчна служба от 10 милиона рубли, включително и заради нарасналите транспортни разходи при паралелен внос.

Най-популярните в Русия марки почти нови автомобили и тяхната цена

Най-популярните в Русия марки почти нови автомобили и тяхната цена

Запазените коли на възраст до 3 години поскъпват

През последната година и половина цените на автомобилите в рубли са се увеличили общо взето почти двойно, а обемите на продажбите, в зависимост от марката, са паднали около три пъти, казва от своя страна управляващият директор на марката автомобили Lamborghini в групата компании "Автодом" (един от най-големите холдинги в сектора в страната), Сергей Мордовин. По думите му обаче "автомобилният пазарът е "жив", луксозните коли се продават добре".

Най-скъпият автомобил, продаден от групата компании "Автодом" през 2022 г., е Lamborghini Sian, чиято цена е около 300 милиона рубли" (около 5-6 милиона долара), отбелязва Мордовин. При това, всички автомобили и резервни части за тях се внасят в страната чрез паралелен внос, а обслужването се извършва не от представители на производителя, а от дилърски центрове.

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Кои заводи и колко автомобили ще произвеждат, ще има ли нови марки, какъв е най-популярният ценови диапазон при продажбите