Най-популярните марки дизелови автомобили в Русия под 5 години се оказаха BMW, Toyota и Volkswagen. Това пише "Известия", по данни от експерти от услугата "Автотека" (проекта Avito Auto), които имат наблюдения в този сегмент за периода от януари 2023 г. до март 2024 година.

Сегментът на тези автомобили се отличава с това, че най-големият интерес на купувачите е насочен към автомобили от бизнес класа, джипове и кросоувъри от среден размер.

Най-много заявки за интерес и покупки през посочения период има за модела BMW 5 Series, като средният пробег на тези автомобили е 138 хил. км.

Най-популярните марки автомобили в Китай

Най-популярните марки автомобили в Китай

Най-предпочитана сега е китайска марка, която измести дългогодишния лидер от Германия

На второ място е Toyota Land Cruiser със среден пробег от 191 хил. км. Челната тройка "затваря" отново BMW, с модела X5 и среден пробег от 126 хил. км.

Следват Volkswagen Touareg (среден пробег 185 хил. км) и Toyota Land Cruiser Prado (среден пробег 148 хил. км), които са съотнетно на 4-то и 5-то място сред най-търсените в Русия дизелови автомобили до 5 години.

От друга страна, според проучване, в по-добро техническо състояние от аналози в подобна ценова категория и на същата възраст (до 5 години) могат да бъдат намерени марките автомобиили: Daewoo Nexia, Ford Focus, Renault Logan, Nissan Qashqai и Renault Duster.

Най-продаваните нови автомобили в Беларус през 2023 година

Най-продаваните нови автомобили в Беларус през 2023 година

Начело с голяма преднина е китайска марка, следвана от руска

Това коментират експерти от Avto.ru Business, които са проучили данните от Avto.ru Reports и са идентифицирали марките автомобили, които първият собственик кара най-дълъг период. Според експертите, това се дължи основно на експлоатацията им само от един собственик.

Както коментират анализаторите, от 2022 г. досега средният период на притежание на автомобил от първия собственик в Русия се е увеличил с почти две години - през февруари 2024 г. той е вече 7,5 години.

Снимка 550236

Източник: Ford

Най-често първите собствениците в Русия задържат преди да ги продадат, автомобилите Daewoo Nexia - собственикът го кара средно 12 години, като пазарната цена на автомобила е 205 хиляди рубли (около 2000 долара).

Следва Ford Focus, който остава в "първи ръце" средно 10 години и се продава за около 920 хиляди рубли (около 10 хил. долара).

Ръст на продажбите на (супер) луксозни автомобили в Русия, каква е цената на най-скъпия

Ръст на продажбите на (супер) луксозни автомобили в Русия, каква е цената на най-скъпия

Колко са тези коли в страната и в кои градове са най-много

Renault Logan отива при втория си собственик малко по-бързо - средно след 8,5 години, като се продава средно за 473 хиляди рубли (около 4500 долара).

На 4-то и 5-то масто в "списъка" на задържателите се по-дълго време при първия си собственик автомобили са по-скъпите: Nissan Qashqai (7,5 години, продава се за 1,27 милиона рубли) и Renault Duster (7 години, продава се за 1,54 милиона рубли, т.е. около 18 хил. долара).

Продажбите на нови автомобили в САЩ скочиха с 12% през 2023-а – каква е средната цена и кои са най-купуваните марки

Продажбите на нови автомобили в САЩ скочиха с 12% през 2023-а – каква е средната цена и кои са най-купуваните марки

General Motors е най-големият "играч" на американския автомобилен пазар