След близо 7 десетилетия и 3 поколения различен дизайн, Volkswagen спира от производство емблематичния модел Beetle.

Последните произведени автомобили са готови да напуснат поточната линия от завода на Volkswagen в Пуебла Мексико. Компанията ще отбележи спирането на продукцията с церемония в завода там, пише CNN.

Пространството, което ще се освободи във фабриката, ще се използва за разработването на нов компактен SUV, предназначен за пазара в Северна Америка, се казва в изявление на Volkswagen.

Германският автомобилен производител е съобщил през септември миналата година, че започва последната производствена серия на Beetle, преди да преустанови продукцията на колата през 2019 година. Тя се предлага във вариант на кабриолет и хардтоп, като цената варира от 23 045 до 27 295 долара.

Снимка 433249

Източник: iStock

От компанията казват, че предпочитат да оставят легендарната кола в историята, като не я произвеждат повече, вместо да се опитват да се конкурират с настоящите тенденции, които налагат на пазара джиповете.

Последният произведен автомобил ще бъде изложен в музея на Volkswagen в Пуебла.

Началото

Историята на малката компактна кола започва от националистическа Германия, като тя е изиграла важна роля за съживяването на страната след Втората световна война и се е разпознавала навсякъде.

Фердинанд Порше представя нова версия на модела KdF-Wagen на нацисткия лидер Адолф Хитлер през 1938 година. Kraft durch Freude e била направена достъпна и лесна за управление за германците. Известна е и като "колата на хората" или Volkswagen.

Всъщност много малко автомобили са произведени по време на Втората световна война, тъй като заводът, в който е трябвало да се разработват, е служил за производство на оръжия. След войната фабриката е преструктурирана от британската армия и започва производството на автомобили Volkswagen. До 1949 година те дори са се изнасяли навън.

Снимка 433248

Източник: iStock

До 1955 година са произведени 1 милион автомобила. "Beetle" не е било официалното име на колата преди късните 60 години на миналия век. Тогава тя е напът да се превърне в най-добре продаваният автомобил в света, дори това е да е продължило закратко.

Двигателят задвижва задните колела, а това дава на автомобила отлично сцепление с пътната настилка дори при неблагоприятни климатични условия.

До 60-е години на миналия век Beetle e предпочитана навсякъде по света за различни цели. В много градове моделът е използван като полицейски автомобил. Колата дори е заснета в продукцията на Disney "The Love Bug".

През 1996 година ранен модел Beetle от 1938 година се продава за 65 000 долара. Година по-късно Volkswagen разработва нова версия. Тя е със същата емблематична форма, но има инженерни промени, като вече е с предно предаване.