Jaguar Land Rover ще произвежда следващото поколение на Defender в Словакия, предава CNN. Автомобилният производител, притежаван от индийската Tata Motors, потвърди, че мести производството на култовия автомобил в завода в Словакия, отворен през октомври 2018 г. Досега моделът се произвеждаше във Великобритания.

Преместването е поредното събитие, което разтърсва британската автомобилна индустрия, която е сред най-тежко ударените от Brexit и несигурността около процеса.

През февруари Honda обяви, че ще затвори единствения си завод на Острова след три десетилетия работа, като ще закрие 3 500 работни позиции и ще остави още хиляди в риск. Nissan пък се отказа да произвежда новия си X-Trail там и премести производството на още два модела извън Великобритания.

Как Jaguar Land Rover донесе най-голямата корпоративна загуба в историята на Индия

Как Jaguar Land Rover донесе най-голямата корпоративна загуба в историята на Индия

Компанията е подложена под натиск на няколко фронта

Jaguar Land Rover, най-големият производител на автомобили в страната, вече обяви през януари, че ще намали броя на служителите си с 4 500. През миналата година напуснаха други 1 500.

Моментът е труден за всички автопроизводители, които трябва да се адаптират към новите правила за вредни емисии и да инвестират в нови технологии като емобилност и автономност. За тези, които рабоят на Острова обаче, положението е още по-трудно, тъй като от три години там витае несигурност около излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Инвестициите в автомобилната индустрия на Острова са намалели наполовина през 2018 година, по данни на местната асоциация. През март т.г. производството е намаляло с 14 процента, маркирайки 10-ти пореден месец на спад.

£1 трилион напуска Острова заради Brexit

£1 трилион напуска Острова заради Brexit

Великобритания губи и 7 000 работни места във финансовия сектор