Японската премиум марка Lexus планира през 2020 г. да представи нов флагмански спортен кросоувър. Той ще може да се конкурира, например, с такива машини като Lamborghini Urus или Aston Martin Varekai, пише специализираното издание Spyder7.

Според предварителната информаиця новият модел ще бъде изпълнен в стила на концептуалния високопроходим автомобил Lexus LF-1, представен в началото на 2018 г. на автомобилното изложение в Детройт. Прототипът е разработен така, че дава представа за бъдещето на дизайна, който ще бъде използван и за други модели на японската марка. 

Снимка 391750

Източник: Lexus

Базовата версия на новия кросоувър ще бъде оборудвана с 3,5-литров V6 турбодвигател с мощност 430 конски сили. Освен това колата ще има версия с хибридна задвижваща система, в която двигателят ще работи в комбинация с два електрически мотора. 

И накрая, топ версията на кросоувъра ще бъде оборудвана с нов четирилитров битурбо двигател, който също трябва да получи "гореша" модификация на флагманския седан LS F. Този мотор ще развива мощност от 670 конски сили, което е с 20 к.с. повече от силовия агрегат на Lamborghini Urus. 

Снимка 391751

Източник: Lexus

За сравнение, Lamborghini Urus е оборудван с четирилитров битурбо V8 агрегат, развиващ 650 к.с. и въртящ момент от 850 Нм. Кросоувърът може да ускори от нула до 100 км/ч за 3,6 секунди, а максималната му скорост е 305 км в час.