Германската компания Mercedes-Benz вече няма да си сътрудничи с руската GAZ Group и ще спре продажбата на търговски превозни средства Sprinter Classic на руския пазар. Тази информация беше съобщена от пресслужбите на двата концерна.

Решението за изтегляне на Sprinter Classic от производството се дължи на две причини: остарялостта на модела и неговата неадекватност на съвременните изисквания на купувачите, както и намаляването на предлаганата гама леките търговски превозни средства на марката в Русия.

"Съвместният проект с Daimler наистина е завършен. Резултатите от това сътрудничество, при което GAZ и Ярославският завод за двигатели (част от групата GAZ - бел. ред.) са потвърдили, че са достигнали нивото на най-добрите стандарти в световната автомобилна индустрия, трудно могат да бъдат преоценени, заявиха от GAZ Group,цитирани от yandex.ru.

Стартира производството на автомобили Mercedes в Русия

Стартира производството на автомобили Mercedes в Русия

Компанията предупреди, че няма да има намаление на цените в сравнение с внесените модели

Тези, които вече са закупили и притежават Mercedes-Benz Sprinter Classic, няма да бъдат засегнати от тази новина. Гаранционната и текущата сервизна поддръжка за всички превозни средства на марката, продавани в Русия, ще продължат да се предоставят в пълен размер.

"Компанията остава вярна на дългосрочния си ангажимент към клиентите и ще продължи да предоставя на собствениците на Sprinter гаранцонно обслужване, части и сервиз", каза Ларс Паули, директор продажби и маркетинг на Mercedes-Benz Vans.

Така на руския пазар остават само три леки търговски автомобила Mercedes-Benz - Sprinter, V-Class и Vito, на базата на които в страната се сглобяват линейки, микробуси, бронирани превозни средства и много други модификации със специално предназначение.

Volkswagen се принуждава да спре производството си в Русия

Volkswagen се принуждава да спре производството си в Русия

Компанията изпитва затруднения с доставките от Европа

Договорът между GAZ Group и Daimler за производство на лекотоварни автомобили Mercedes в автомобилния завод в гр. Горки бе подписан в края на 2011 г. Планираше се да се инвестират над 190 милиона евро в организирането на производството на модела Mercedes-Benz Sprinter. Производство с пълен цикъл стартира през 2013 година, като проектният капацитет на линията е до 25 хиляди автомобила годишно.