Производството на автомобили с марката Mercedes-Benz официално стартира в Русия. Първият модел, който слезе от поточната линия, беше седанът на E-Class. В близко бъдеще ще започне производството на кросоувъри и джипове: GLC, GLE и GLS, съобщава Autonews.ru. 

Заводът с площ от 85 хектара е построен в индустриалния парк "Есипово", на 40 км северозападно от Москва. За да организира производството в Русия, концернът ще вложи повече от 15 милиарда рубли (около 230 млн. долара - бел. ред.) като част от подписването на специален инвестиционен договор (SPIC). Изграждането на самото предприятие отне по-малко от две години. Производственият капацитет е 20-25 хил. автомобила годишно, като тук ще работят около 1000 души, когато предприятието достигне проектния си капацитет. 

"Откриването на новия завод в Московска област е стратегически претеглено решение на световния автомобилен производител, направено на базата на много количествени и качествени изследвания. Московският регион се характеризира с много добри материални и технически връзки, близост до столицата и наличието на висококвалифициран персонал ", заявиха от пресслужбата на руския офис на Мерцедес. 

Компанията в същото време предупреди, че намаление на цените за автомобили, сглобени в Русия, в сравнение с вносните модели не се предвиждат. Събеседник на Autonews.ru от компанията пояснява, че цените на моделите "се определят търсенето и предлагането, от политиката на конкурентите и други фактори, а не от наличието на локализирано производство". 

Търсенето на автомобили Mercedes в Русия остана стабилно през последните няколко години, въпреки постоянното нарастване на цените. През 2018 г., според Асоциацията на европейските предприятия (АЕБ), в Русия са били продадени 37 788 коли Mercedes, което е с 3% повече от 2017 г. (36 808 ед.). През 2016 г. компанията е реализирала 36 888 автомобила от тази марка, а в периода преди кризата от 2012 г. на руския пазара са продадени около същия брой автомобили - 37 436 единици.