Недостиг на полупроводници застигна някои от най-големите автомобилни производители в света. В началото на 2021 г. компании като Daimler, Nissan и Honda трябва временно да намалят производството заради дефицита, пише Bloomberg.

Mercedes-Benz се присъедини към Volkswagen, съобщавайки, че е засегната от проблема, но без да уточнява колко тежък е той. Honda пък заяви, че ще намали местното производство с около 4 хил. автомобила този месец, а след това стана ясно и че Nissan намалява с 5 хил. броя производството на Note.

Още през декември VW, най-големият производител в света, съобщи, че ще трябва да намали производството през първото тримесечие на 2021 г. заради недостига на полупроводници. Проблемът се крие в това, че производителите на чипове пренасочиха част от капацитета си към потребителска техника и останаха изненадани от устойчивото търсене от автомобилната индустрия.

Проблемът във веригата за доставки ще попречи на автомобилната индустрия да започне възстановяването си след унищожителната 2020 г.

Автомобилите използват чипове за редица функции, дори и елементарни като отваряне на багажника, та чак до автономно шофиране. Електромобилите обикновено се нуждаят от повече от тях спрямо автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Robert Bosch и Continental, най-големите производители на автомобилни части в Европа, признаха за проблема.

Недостиг на чипове заплашва производството на лаптопи, телефони и автомобили

Недостиг на чипове заплашва производството на лаптопи, телефони и автомобили

Търсенето се възстанови по-бързо от очакваното