Производителите на автомобили и устройства от телевизори до телефони бият тревога заради недостига на чипове, който предизвиква забавяне на производството точно насред възстановяването на потребителското търсене, пише Reuters.

Има няколко причини за недостига, казват анализатори и мениджъри. Една от тях се крие в санкциите срещу Huawei - китайската компания започна масови покупки преди влизането им в сила, за да си осигури запаси. Друга е пожар в завод в Япония, както и локдаунът в Югоизточна Азия и стачките във Франция.

По-основен проблем са недостатъчните инвестиции в заводите за производство, притежавани най-вече от азиатски компании. Заради това те не успяха да повишат достатъчно бързо производството, за да отговорят на търсенето на 5G телефони, автомобили и лаптопи.

Повишено търсене

Търсенето в Китай, особено за автомобили, се възстанови неочаквано бързо след кризата, а поръчките на лаптопи и телефони в региони, които все още са под ограничения заради пандемията като САЩ и Европа, също се покачват.

"Тъй като тези продукти се състезават за едни и същи ресурси, недостигът засяга всички тези сектори, както и други. Но тези са най-видимите в момента", казва Кевин Андерсън, старши анализатор в Omdia.

Нидерландският производител на автомобилни чипове NXP Semiconductors съобщи на клиентите си, че трябва да повиши цените на всички продукти заради "значително покачване" на разходите за материали и "свиреп недостиг" на чипове, писа по-рано този месец агенцията.

Сред причините е и нуждата на Huawei да се запаси с компоненти преди влизането в сила на ограниченията, наложени от САЩ. Нещо повече, в опит Xiaomi да завземе загубения от китайския конкурент дял, компанията също се впусна в покупки.

Panasonic и Yamaha пък се оплакват, че производството на видеокамери и аудио оборудване се бави заради недостиг на чипове след пожар в завод на Asahi Kasei Microdevices в Япония. Във Франция пък работещите в производителя STMicroeletronics спряха работа заради стачки, а резултатът: 8% спад на активността в завода.