Компанията производител на камиони с алтернативно задвижване Nikola обяви, че изтегля за спешен ремонт всичките си произведени до момента електрически возила и спира продажбите заради поредица пожари, съобщава "Ройтерс".

Контекст: Ако името ви е познато, не бъркате. Nikola е същата компания, която се забърка в огромен скандал, след като стана ясно, че нейният е-камион не е бил в състояние да се движи сам по време на снимките на промоционалното му видео и затова кадрите са били направени при спускане по баир. Това докара на основателя на компанията и арест.

Очевидно даже и с работещи батерия и електродвигател возилата си остават проблемни.

"Сложна измама". Акциите на Nikola потънаха след унищожаващ доклад

"Сложна измама". Акциите на Nikola потънаха след унищожаващ доклад

Hindenburg Research изобличиха редица лъжливи твърдения на компанията и основателят ѝ

Детайли: Още през юни няколко камиона в централата на Nikola във Финикс се запалиха. Един от тях след това беше поставен под наблюдение и пламна повторно.

Според външно разследване инцидентите са предизвикани от изтичане на охладителна течност вътре в акумулатора. От Nikola са стигнали до вероятния му източник и работят по отстраняването на проблема.

GM се отказа от инвестиция в Nikola

GM се отказа от инвестиция в Nikola

Акциите ѝ потънаха след новината

Междувременно, обаче, всички 209 произведени камиони трябва да бъдат спрени от експлоатация. Собствениците им са посъветвани да паркират возилата си на открито.

Какво следва: Водени от бивш мениджър от GM, Nikola взеха решение да пренасочат усилията си към камионите с водородно задвижване.

Въпреки това, от компанията вече на няколко пъти предупредиха, че следващите 12 месеца ще са критични заради нуждата от допълнителен капитал. Горящите камиони със сигурност не помагат в този случай.