Автомобилният гигант General Motors се отказа от плана си да инвестира в стартиращата компания Nikola Corp., предава Reuters, цитирайки измененото споразумение между двете дружества. То бе представено днес и включва нови условия за партньорство в областта на горивните клетки и елиминира договорите за директна инвестиция от производителят от Детройт и споразумението за произвеждане на електрическия пикап.

През септември двете компании анонсираха сделка, според която GM ще достави батерии, шаси, клетъчни системи и ще осигури завод, в който Badger да се произвежда, в замяна за 11% дял и $700 млн. Споразумението бе оценено на $2 мрлд.

Малко по-късно критичен доклад от продавач на късо обвини Nikola в измама, която доведе до оставката на основателя и главен изпълнителен директор Тревър Милтън. Сегашната сделка представлява необвързващ меморандум за разборателство и условията по нея могат да бъдат променени. Засега компаниите са се договорили, че GM ще снабдява клетъчни системи за влекачите Class 7 и Class 8 на Nikola.

Малко след излизане на новината акциите на Nikola потънаха с над 20%.

"Сложна измама". Акциите на Nikola потънаха след унищожаващ доклад

"Сложна измама". Акциите на Nikola потънаха след унищожаващ доклад

Hindenburg Research изобличиха редица лъжливи твърдения на компанията и основателят ѝ