Американският автомобилен производител Ford ще продава още по-бърз и мощен автомобил от супер колата Fort GT за 1,2 милиона долара. Само 45 такива модела ще бъдат произведени. Това е съобщила компанията, с важното уточнение, че ще е незаконно колата да се кара по обществени пътища, пише CNN.

Автомобилът Ford Gt Mk II, който е със 700 конски сили, е предназначен за управление само на писти и обособени за това места. Той не е проектиран да отговаря на изискванията за състезателни серии, като инженерите са имали свобода да оптимизират потенциала на колата.

Снимка 433579

Източник: Ford

Това означава, че 3,5-литровият двигател с турбокомпресор ще осигурява мощност с 53 конски сили повече от стандартния модел Ford GT и с 203 повече от колата, спечелила състезанието Льо Ман. Мощността на състезателния автомобил на марката е била ограничена съобразно правилата на съревнованието.

"GT Mk II разкрива пълните възможности на колата без ограничения и съображения. Това е най-добрият начин собствениците на лимитираната кола да усетят какво е да минеш финиша с автомобил на Ford съща като на Льо Ман", е заявил Хау Тай-Танг, продуктов директор на компанията.

Снимка 433576

Източник: Ford

За да е достатъчно бърза, колата е лишена от някои удобства, които присъстват в стандартния автомобил. Тя няма различни режими за шофиране, като "Нормален", "Спортен" или "За писта", нито възможността за промяна на височината. Вместо това, този автомобил се движи съвсем ниско над земята, за да е възможно най-аеродинамичен. 7-степенната скоростна кутия е специално настроена за агресивно състезание на писта

Тъй като олекотяването ѝ е било приоритет, седалката за пасажера може да се монтира и демонтира. За водача има специално разработена седалка със система за безопасност от шест колана. Колата няма нито една въздушна възглавница, като целта е отново да се спести от теглото. Спирачките на лимитирания модел са доста по-силни от стандартния Fort GT.

Снимка 433575

Източник: Ford

Дори вариантът Fort GT, за който е разрешено да се управлява по обществени пътища, е много скъп. Само 1300 броя са създадени, откакто е започнало производството на автомобила през 2017 година, като стартовата цена е била 450 000 долара. Желаещите да го притежават, е трябвало да кандидатстват предварително, за да могат да се сдобият с такъв.

Новият автомобил Ford GT Mk II обаче ще е достъпен за потребителите веднага.