Германският производител на спортни автомобили Порше предупреждава, че след Брекзит цената на колите му на Острова ще се увеличи с 10 процента.

Допълнителните разходи за любителите на марката ще важат, ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз без подходящо споразумение. Вносната такса от 10% означава повече от $11 000 или 9000 паунда върху редовната цена на модел Porsche 911, пише Fortune.

Автомобилната компания настоява клиентите ѝ да подпишат клауза, с която се урежда плащането на допълнителната такса от тях, ако колата бъде доставена след Брекзит.

Porsche не е единствената автомобилна компания, върху която Брекзит ще има сериозен ефект. BMW обяви през септември, че ще затвори центъра си за годишна поддръжка в Оксфорд през април тази година, а не през лятото, каквито бяха първоначалните планове на компанията. Целта ѝ е да избегне евентуални проблеми с доставките.

Според Съюза на автомобилните търговци и производители във Великобритания Брекзит ще изложи на риск 2/3 от световната автомобилна индустрия, опериращата на територията на Острова.

От Porsche обясняват, че предупреждаването на клиентите им е предпазна мярка. То ще им позволи да са наясно със ситуацията и да променят данните за своите поръчки.