Международната агенция Fitch Ratings публикува актуализирана прогноза за продажбите на леки автомобили тази година, като взема предвид "много по-слабо търсене" за такива превозни средства. Според новите оценки на Fitch, приблизително 77,5 милиона автомобила ще бъдат продадени през 2019 г. в света - с 3,1 милиона автомобила по-малко, отколкото през 2018 година.

Световните продажби на леки автомобили продължават да спадат

Световните продажби на леки автомобили продължават да спадат

През август само пазарът в САЩ, Канада и Япония расте

В абсолютно изражение намалението с 3,1 милиона автомобила ще надвиши предишния рекорден срив на продажбите, отбелязано през 2008 г. (-3 милиона). Fitch отбелязва, че в процентно изражение спадът през 2008 г. е по-значителен (-5%) от очаквания спад през 2019 г. (-4%).

Снимка 454503

С тази прогноза продажбите на леки автомобили в света ще намалеят за втора поредна година, след като според резултатите през 2018 г., за първи път от 2009 г., в света са продадени по-малко автомобили в сравнение с предходните 12 месеца.

Значителен спад в продажбите на леки автомобили тази година се наблюдава в Китай, ЕС, САЩ и много други страни. Fitch отбеляза, че най-сериозният фактор е спадът в показателите в Китай, където за 10 месеца на 2019 г. продажбите на автомобили намаляват с 11% в сравнение със същия период на 2018 година.

Главният икономист на Fitch Ratings Брайън Колтън заяви, че понижението в глобалния пазар на леки автомобили от средата на 2018 г. насам е една от основните причини за спада в световната индустрия. В същото време, според него, в момента практически няма аргументи в полза на възстановяването на продажбите през 2020 година.

Слабият пазар на автомобили повлече световната икономика

Слабият пазар на автомобили повлече световната икономика

Fitch очаква стабилизиране на пазара тази година, но не и възстановяване

Колтън добавя, че тази ситуация на пазара на автомобили ще продължи да оказва натиск върху индустриалния сектор на световната икономика и на отделни държави, които са уязвими от такива отрицателна динамика, по-специално Германия.

Експерти от германския Център за автомобилни изследвания (CAR) в университета в Дуйсбург - Есен преди това направиха още по-негативни прогнози, заявявайки очаквания за спад на продажбите на леки автомобили с 4 милиона единици в света през 2019 година.