Престижната британска марка Rolls-Royce представи първия в историята си кросоувър, който получи името Cullinan. Новият автомобил стана и първият сериен Rolls-Royce с пет врати и първият модел с четири задвижващи колела на марката. 

Компанията обяви разработването на модела Cullinan през 2015 г. Всъдеходът е кръстен на най-големия диамант в света, украсяващ короната на Британската империя. Марката реши да предприеме тази стъпка поради многобройните искания на клиенти, които желаят Rolls-Royce да пусне в света свой SUV. Окончателните тестове на Cullinan се проведоха в планините на Шотландия, швейцарските Алпи, в пустинята в Обединените арабски емирства, както и в Съединените щати. 

Снимка 355655

Източник: Rolls-Royce

В основата на Rolls-Royce Cullinan лежи платформа, базирана на нова алуминиева пространствена рама. Това ултра леко шаси, върху което може да бъдат построени автомобили с различни размери, ще бъде използвано по-късно за бъдещите модели на компанията. Кросоувърът получи ново предно окачване с двойни носачи и петзвенно задно окачване. 

Дължината на Cullinan е 5341 мм, широчината - 2164 мм , а височината - 1835 мм. Междуосието е 3295 мм. Обемът на багажното отделение е 600 литра (в четириместната модификация Darkest Tungsten - 526 литра). 

Кросоувърът е оборудван с 6,75-литров V12 двигател с две турбини, който преди това дебютира с модела Phantom. Агрегатът, комбиниран с осемстепенната автоматична трансмисия ZF, развива 571 конски сили и въртящ момент от 850 Нм. Максималната скорост на автомобила е електронно ограничена до 250 км в час.

Снимка 355657

Източник: Rolls-Royce

 Новият модел има адаптивно пневматично окачване, напълно контролирано шаси, система за двойно предаване с функция за "умно" разпределение на тягата. С помощта на бутон Everywhere се активира специален високопроходим режим - електрониката може да адаптира автомобила за движение по чакъл, разбити пътища, мокра трева, мръсотия, сняг или пясък. Максималната дълбочина на газене е 540 милиметра.

Снимка 355659

Източник: Rolls-Royce

Що се отнася до дизайна на кросоувъра, предната му част е проектирана да прилича на "лице на саксонски воин", а задните линии създават усещане за класическия Rolls-Royce D-Back от 30-те години на миналия век. 

В салона седалките на втория ред са поставени малко по-високо от предните, за да осигурят по-добро виждане на пътниците. В задната част са предвидени специални маси, които могат да бъдат изтеглени с натискане на бутон. При отваряне на вратите автомобилът автоматично се спуска с 40 мм за лесно слизане или качване.

Снимка 355658

Източник: Rolls-Royce

Оборудването включва система за предупреждение за фронтални сблъсъци, адаптивен круиз контрол, система за нощно виждане за разпознаване на хора и животни, четири камери за кръгов обзор. Моделът е комплектован с проекционен дисплей, Wi-Fi и пет USB-порта.

Снимка 355660

Източник: Rolls-Royce

Предвижда се продажбите на новия кросоувър Rolls-Royce Cullinan да стартират през 2019 година.