От 2019 година към водачите и пътниците във всяко BMW се присъединява интелигентен дигитален персонаж, който се активира с простото "Hey BMW". С Intelligent Personal Assistant BMW Group дава начало на нова ера, в която все по-голяма част от управлението на автомобила и неговите функции може да се извършва посредством глас.

В бъдеще личният асистент ще подпомага водача и извън автомобила, например чрез Smart Speaker у дома или чрез смартфона по време на пътуване. Освен това той ще е съвместим с други дигитални асистенти и по този начин ще създаде връзка към други бързо развиващи се екосистеми, пише Auto Motor und Sport.

Възможностите на личния асистент постоянно ще се развива чрез BMW Open Mobility Cloud и изкуствения интелект. Чрез редовно актуализиране, директно чрез Remote Software Upgrade върху смартфона и в автомобила, постоянно ще се добавят нови функции и възможности.

Снимка 378375

Източник: BMW

"Съчетанието на новата BMW Operating System 7.0 с BMW Intelligent Personal Assistant създава един съвсем нов и дигитален тип взаимодействие с автомобилите BMW, което дава нова дефиниция на изживяването при шофиране", казва Дитер Май, старши вицепрезидент Дигитални продукти на BMW Group, цитиран от ams.bg.

На "Hey, BMW, студено ми е" Intelligent Personal Assistant на BMW реагира с адаптиране на температурата в автомобила. Той постоянно ще бъде модернизиран технически и в бъдеще ще научава все повече и повече за предпочитанията и желаните настройки. Той става все по-добър с всяка гласова команда, всеки въпрос и всяка настройка. Основата за това ще бъде портативният, дигитален профил на клиента - BMW ID. Този профил ще осигурява връзката между автомобила и клиента и неговият дигитален свят.

С BMW Intelligent Personal Assistant във всеки автомобил BMW винаги пътува един истински експерт от BMW. Той разяснява действието и ползите на различни функции ("Как функционира асистентът за дългите светлини?"), информира за актуалния статус ("В норма ли е нивото на маслото?") и помага при допълнителни въпроси ("Какви предупредителни указания получавам?"). Той познава най-предпочитаните настройки и може да ги комбинира и активира за уюта и удобството на водача. При "Hey, BMW, изморен съм" например стартира програма за витализиране, която адаптира светлинното настроение, музиката и температурата, по начин, по който водачът да се почувства по-добре. В бъдеще BMW Intelligent Personal Assistant ще дава съвети за шофиране с оптимизиран разход на гориво или ще мисли предвиждащо и ще предупреждава. Така например той може да обърне внимание на водача върху проблеми ("Налягането в гумите е ниско"), да му напомни за сервизните интервали и директно да уговори посещение в сервиза.

BMW Intelligent Personal Assistant е перфектният спътник и подпомага водача най-вече във всекидневието ("Hey, BMW, потърси следващата бензиностанция по маршрута ми"). Ако е свързан с календара и контактите, в смарт телефона воденето към целта веднага става много лесно: той намира паркоместа при целта на пътуването, информира за статуса по маршрута или своевременно ви напомня да потегляте.

Освен това BMW Intelligent Personal Assistant е и професионалист по отношение на развлеченията. Той може да идентифицира песента, която звучи в момента по радиото, или да потърси радиостанцията с желаната музика ("Моля, пусни класическа музика").