Продажбите на дизелови автомобили във Велиокбритания спаднаха с почти 1/3 през октомври на годишна база, което принуди автомобилната индустрия да призове за финансова помощ.

Сдружението на производителите и търговците на автомобили (SMMT) иска да получи стимули, подкрепяни от правителството, за да насърчи хората да купуват дизелови автомобили с ниски емисии.

Общите продажби на автомобили са намалели с повече от 12%, отбелязвайки седми пореден месец на спад. Регистрациите на нови автомобили са намалели с 4.6% от началото на годината.

"Спадът в бизнеса и доверието на потребителите несъмнено влияе върху търсенето на пазара на нови автомобили, но това се усложнява от объркването на правителствената политика в областта на дизеловото гориво", каза Майк Хаус, изпълнителен директор на SMMT.

"Настояваме правителството да използва предстоящия Есенен бюджет, за да възстанови стабилността на пазара, насърчавайки закупуването на най-новите автомобили с ниски емисии, тъй като подновяването на автопарка е най-бързият и най-ефективен начин за справяне с опасенията за качеството на въздуха", посочи Хаус.

Според последния доклад на сдружението през миналия месец са продадени 158 192 нови автомобила, което е спад от 12.2%.

Намаляващите продажби са във всички сектори на автомобилния пазар - бизнес продажбите са с 26.8% по-ниски, покупките за служебни автопаркове са с 13% надолу, а частните купувачи са купили с 10.1% по-малко коли.

Търсенето на превозни средства с алтернативно зареждане, включително електрическите и хибридните, обаче отново се повишава, този път с 36.9% до 8 244 регистрации.

Продажбите на бензинови автомобили са нараснали с 2.7%.

"Тези печалби обаче не успяха да компенсират тежките загуби в дизеловия сегмент, тъй като продължаващите опасения на потребителите доведоха до най-големия си удар, а търсенето намаля с 29.9%", отчитат от SMMT.

Продажбите на дизелови автомобили намаляват с 21.7% през септември.

Общите продажби на нови автомобили през годината се очаква да достигнат 2.565 броя, което е с 4.7% по-малко от тези през 2016 г.

Най-продаваният модел през октомври и през годината досега е Ford Fiesta.