Чешката марка Skoda представи в Стокхолм новия компактен кросоувър Karoq, който сменя модела Yeti. Автомобилът, изпълнен в стилистиката на всъдехода Kodiaq, получава по-ефективни двигатели и опции, които по-рано не бяха достъпни.

Началото на продажбите на Skoda Karoq на световния пазар ще стартират в края на 2017 година. 

Името Karoq идва от езика на ескимосите - то е образувано чрез комбинация от думите kaa'roq (автомобил) и ruq (стрела). Новият модел се различава радикално от своя предшественик Yeti, като отстъпва от него само по височина. Karoq разполага с един от най-големите багажници в своя сегмент - той може да побере до 588 литра. При сгънати гърбове на втория ред седалки багажното пространство нараства до 1630 литра, а ако те бъдат демонтирани, може да се получи обем от 1810 литра.

Снимка 294731

Източник: Skoda

Новия кросоувър се предлага с пет двигателя: бензинови 1,0 л (115 к.с. и 175 Нм) и 1,5 л (150 к.с. 250 Нм) и дизелови 1,6-литров (115 к.с. ., и 250 Нм) и 2,0- литров (150 к.с. и 340 Нм или 190 к.с. и 400 Нм).

С най-мощния си мотор Karoq ускорява до 100 км/м за 7,8 сек, а максималната скорост е 211 км в час. 

Всички версии на Skoda Karoq могат да бъдат поръчани както с 6-степенна механична, така и със седемстепенна роботизирана DSG трансмисия. Изключение прави дизеловият двигател със 190 конски сили, който не се предлага с механична предавателна кутия.

Снимка 294732

Източник: Skoda

Новият Karoq е оборудван с най-различни електронни системи за подпомагане, които следят състоянието на водача, пътните знаци и маркировката. Списъкът с опциите включва изцяло LED светлини, цифрово арматурно табло, подгряване на волана и задните седалки, няколко варианта на мултимедийната система, безжично зареждане на смартфони. 

Купувачът на Skoda ще получи три нови ключа, а не два, всеки от които може да запомни конфигурацията на седящите места, климатроника и аудиосистемата. В списъка с фирмените решения Simply Clever попадат задната врата, която може да бъде отваряна със замах на крака под бронята, както и сгъваем теглич с електрическо задвижване.