Германският производител Volkswagen представи спортния си Golf R в нова модификация на каросерията - вариантът "комби". За първи път екстремният Golf R се предлага в каросерия за пътници и товари; той не се различава от базовия хечбек по нищо, с изключение на удължената задна част.

От носа до опашката Golf R Variant е дълъг 4,63 м, обемът на багажника в стандартно състояние е 611 литра, при сгънати задни седалки - 1642 литра. Като опция се предлага и теглич, проектиран за товар до 1,9 тона.

Автомобилът има разработен аеродинамичен комплект за тялото и 19-инчови джанти с нисък профил.

Golf R Variant се задвижва от 2.0-литров EA888 бензинов турбо двигател с 320 к.с. и въртящ момент от 420 Nm. Той се агрегира със 7-степенна DSG роботизирана трансмисия и система за задвижване на всички колела.

Въпреки изключителните си спортни характеристики, Golf R Variant запазва чудесната функционалност и практичните предимства, които всички очакват от един комби модел с универсални възможности и удобство, ориентиран към приятното прекарване на свободното време и нуждите на модерното семейство.

Един наистина подходящ Variant за всички сфери на живота. При това практичността му при ежедневна употреба по никакъв начин не се нарушава от специално разработената спортна R ходова част (с намален с 20 мм клиренс), както и духа на моторните спортове в процеса на развойната дейност.

"Golf R Variant е перфектната комбинация от компактния хечбек Golf R2 и комбито Variant. Спортностният дух, динамичните характеристики и емоциите в него са съчетани с простора, многофункционалната гъвкавост и технологичните иновациите", отбелязва ръководителят на R отдела във Volkswagen Свен Смийтс, цитиран от auto-press.net.

Интериорът на R Variant оползотворява напълно по-дългото с 66 мм в сравнение с Golf междуосие на Golf Variant, като от удобствата и възможностите на по-просторното купе се възползват преди всичко пътниците на задните места - максималното пространство в областта на краката нараства от 903 мм на 941 мм.

Обемът на багажника от 611 литра на свой ред може да бъде увеличен бързо и лесно до максималния капацитет от 1642 литра до тавана след сгъване на втория ред седалки. За първи път Golf R Variant се предлага като опция и с теглич с общо допустимо тегло на прикачния товар (със спирачки) до 1,9 тона и допустимо натоварване на теглича от 80 килограма.