За 2022 година по статистика на КАТ са регистрирани над 266 000 автомобила. 220 304 от тях са употребяваните превозни средства. През 2023 година се забелязва ръст на регистрираните коли - над 295 000 автомобила, от които близо 239 000 са втора употреба.

От Асоциация на вносителите на коли предупреждават, че отскоро на българския пазар е навлязла нова онлайн измама с търговия на коли.

"Напоследък идват много жалби от некоректни търговци, които казват че напускат спешно България и продават автомобила на много ниска цена. Искат да им се изпрати капаро или задатък и след това няма никаква връзка с този човек", обясни схемата пред Нова тв Любомир Доросиев, зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили.

Неговите наблюдения показват, че у нас се наблюдава срастично поскъпване на колите "втора ръка" - над 40 на сто.

Търговци на коли "втора" ръка в Германия губят по 15 хил. евро на Tesla

Търговци на коли "втора" ръка в Германия губят по 15 хил. евро на Tesla

Какви са цените на популярния електрически автомобил у нас?

Според експертите повишението на цените се дължи главно на пандемията, по време на която автомобилната индустрия беше сериозно забавена.

"Новите автомобили рязко завишиха цените, съответно домакинствата в Западна Европа, които са свикнали всичко да им е на кредит или лизинг, нямат възможност да изплащат двойно или тройно по-скъпо един автомобил. Оттам нататък качването на цените на нови коли повиши цените на втора употреба автомобили. Западноевропейците си карат колите, които са закупили, и не ги сменят", каза още Доросиев.

Продажбите на нови коли в България скочиха с 58% през първите два месеца на годината

Продажбите на нови коли в България скочиха с 58% през първите два месеца на годината

В периода януари -февруари регистрациите на нови автомобили в ЕС са нараснали с 11,2% до 1,7 милиона броя