Tesla се стреми да започне масово производство на своя Cybertruck в края на 2023 година - две години след първоначалната цел за дългоочаквания пикап, представена от главния изпълнителен директор Илон Мъск през 2019 година, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници, запознати с плановете на компанията.

През октомври от Tesla обявиха, че работят усилено по подготовката на своя завод в Остин, Тексас, за изграждането на новия модел, като неговото "ранно производство" трябва да започне в средата на 2023 година.

"Ние сме в последната права за Cybertruck", заяви тогава Илон Мъск на среща с с финансови анализатори.

Tesla набра над половин милион поръчки за пикапа Cybertruck

Tesla набра над половин милион поръчки за пикапа Cybertruck

Производството на новия електромобил ще започне едва през 2021 година

Постепенното нарастване през втората половина на следващата година до пълното производство на остроъгълния електрически камион би означавало, че Tesla няма да регистрира приходи до началото на 2024 година за пълно тримесечие на производство на нов модел, смятан за ключов за нейния растеж, коментират експерти.

Това също би означавало чакане от още една година за приблизително стотици хиляди потенциални купувачи, които са платили $100, за да резервират Cybertruck в едно от най-дългоочакваните и внимателно проследявани пускания на електрически превозни средства досега.

Все още не е обявена окончателната цена на Cybertruck, не е показана производствената версия на автомобила и не е уточнено как точно ще управлява захранването на батерията за новия модел.

През 2019 година Tesla прогнозира първоначална цена от под $40 000, но оттогава цените на новите превозни средства се повишиха значително.

От 2019 година компанията измести сроковете за производство три пъти: от края на 2021-а до края на 2022 година, след това до началото на 2023-а и последно до средата на 2023 година, като цел за първоначално производство.

Пускането на пазара на Cybertruck ще даде на Tesla EV участник в един от най-печелившите сегменти на американския пазар и конкурент на електрическите пикапи от Ford Motor Co и Rivian Automotive, и двете от които пуснаха модели във все още ограничен брой .

През януари Мъск посочи недостига на снабдяване с компоненти като причина за отлагането на пускането на Cybertruck през 2023 година. През май Tesla спря да приема поръчки за Cybertruck извън Северна Америка. Тогава Мъск каза, че компанията има "повече поръчки за първите Cybertrucks, отколкото бихме могли да изпълним за три години след началото на производството".