Шофьорите на Toyota, заедно с шофьорите на триредови SUV и някои камиони, могат да очакват най-дълъг потенциален пробег на своите превозни средства, потвърждава новото проучване на фирмата за автомобилни изследвания и търсачката за автомобили iSeeCars.com.

Специалистите анализирали над два милиона автомобила, произведени и продадени през последните 20 години, класирайки всеки модел според най-големия пробег. 

Средностатистическият автомобил "втора" ръка с превъртян километраж е с намален пробег от 50 000 км

Средностатистическият автомобил "втора" ръка с превъртян километраж е с намален пробег от 50 000 км

Средната възраст на внесените коли е 10 години

"Това, което виждаме, е списък с изключително издръжливи превозни средства, способни да изминат повече от четвърт милион мили, ако се поддържат правилно", каза изпълнителният анализатор на iSeeCars Карл Брауер. "И за да бъде ясно, това проучване не отчита максималния живот на тези превозни средства. Това е просто мярка за текущите показания на километража. Повечето от тези автомобили все още се използват."

Топ 20 на автомобилите с най-голяма потенциална продължителност на живота: 

Графика money.bg, по данни на iseecars

Графика money.bg, по данни на iseecars

Триредовите SUV съставляват половината от списъка, потвърждавайки масовото използване на тези превозни средства и допълнително илюстрирайки непрекъснато нарастващата популярност на SUV през последните 20 години. И докато двата най-добри модела са пълноразмерни SUV на Toyota, по-новият, по-усъвършенстван Sequoia изпреварва емблематичния и здрав Land Cruiser по потенциален живот, илюстрирайки предпочитанията на потребителите за по-удобно за семейства превозно средство. "Land Cruiser има доказан опит в издръжливостта, но остарялата му платформа е засенчена от модерната и усъвършенствана Sequoia, както се отразява в по-интензивното използване и по-големия пробег, постигнат от по-новия SUV на Toyota", каза Брауер.

Колко печелят автокрадците, след като задигнат колата ви и кои автомобили са най-желаната плячка?

Колко печелят автокрадците, след като задигнат колата ви и кои автомобили са най-желаната плячка?

Възвръщаемостта от кражбата може да ви изненада

Камионите са вторите най-разпространени превозни средства, които достигат над 370 000 км потенциален живот.

"Камионите също предлагат комбинация от издръжливост и полезност, но не са толкова гъвкави при превоза както на хора, така и на товари като SUV, което води до по-малко използване", отбеляза Брауер.