Автомобилната компания Volvo Cars пуска първия в света паспорт на батерия за електрически автомобили, доста преди това да стане задължително в ЕС. В документа са посочени произхода на суровините, компонентите, рециклираното съдържание и въглеродния отпечатък, а колата е SUV EX90, предава Reuters.

Производството на новия модел е на път да започне, съобщиха от шведския автомобилен производител.

Снимка 658237

Източник: Instagram / bowerswilkins

Паспортът е разработен от Volvo, която е собственост на китайската Geely в партньорство с британската стартираща компания Circulor, която използва блокчейн технология за картографиране на веригите за доставки за компаниите, и отне повече от пет години за разработване. Въпросните документи на батериите ще бъдат задължителни за електрически превозни средства (EV), продавани в Европейския съюз от февруари 2027 г., като показват състава на батериите, включително произхода на ключовите материали и техния въглероден отпечатък.

"За нас е наистина важно да бъдем пионери и лидери", коментират от Volvo.

Производството на SUV EX90 с паспорт на батерията ще започне в завода на Volvo в Чарлстън, Южна Каролина. Автомобилът ще бъде доставян на клиенти в Европа и Северна Америка от втората половина на годината. 

Показаха новото електрическо Volvo EM90 (Видео)

Показаха новото електрическо Volvo EM90 (Видео)

То ще бъде лансирано първо на китайския автомобилен пазар- най-големият в света