Шведската марка Volvo днес разпространи първите официални снимки, информация и видео на изцяло новото си и 100% електрическо пазарно предложение - луксозният многофункционален (MPV) модел EM90.

Както вече обявиха от Volvo, EM90 ще бъде лансирано първо на китайския автомобилен пазар, като основни причини за това от марката посочват фактите, че това е най-големият пазар за коли в световен мащаб и че търсенето на изцяло електрически и най-вече електрически модели, е изключително силно, пише auto-press.net.

Renault и Volvo с обща компания. Ще правят електромобили от ново поколение

Renault и Volvo с обща компания. Ще правят електромобили от ново поколение

Двете страни ще инвестират по 300 млн. евро през следващите три години

Според анонса на Volvo, EM90 ще предложи свободен пробег от до 738 километра (според китайския стандарт CLTC), като за целта ще се разчита на интегриран батериен модул с капацитет от 116 kW. При наличие на подходяща бърза зарядна инфраструктура, той ще може да бъде презареден от 10% до 80% за под 30 минути.

Електрическият мотор на Volvo EM90 е с мощност от 200 kW или 272 конски сили и обещава възможност за ускорение на модела от 0 до 100 км/ч за 8.3 секунди.

Снимка 641853

Източник: Volvo

От Volvo акцентират върху това, че EM90 е автомобилът с най-гъвкав и модулен интериор в цялата история на марката, като в оборудването му ще могат да бъдат открити и луксозни решения под формата на специални панорамен стъклен таван и система за индиректно осветление, луксозни материали, в това число и сертифицирани дървени апликации, скандинавски дизайн решения, специални zero-gravity персонални седалки на втория ред, които са оборудвани с масажна функция, вентилация и интегрирани таблети и чашкодържачи, и други.

Купето на модела е изградено около здрава обезопасителна конструкция, част от която е направена от боронова стомана за още по-добро поглъщане на ударната енергия.

От компанията посочват още, че интериорът на EM90 е обезопасен чрез стратегическо разположени предпазни въздушни възглавници, а видимостта е подобрена чрез специалното оформление на конструкцията на А-колоната.

Снимка 641852

Източник: Volvo

В оборудването на EM90 ще бъдат включени голям набор системи за повишаване на активната безопасност, в това число HD камери, камери с покритие на 360 градуса около превозното средство, радар, ултразвукови сензори и други.

Всеки един от представителите на Volvo EM90 ще бъде оборудван и с уникална за индустрията филтрираща система на постъпващия в купето въздух, която гарантира, че водачът и неговите спътници винаги ще дишат такъв, който е по-чист от този извън интериора.