Днес Renault Group, Volvo Group и CMA CGM Group обявиха, че са постигнали споразумение за създаването на изцяло нова компания, която ще има за цел създаването на електрически ванове от ново поколение.

Според изявлението, Renault Group и Volvo Group вече са подписали обвързващо споразумение, според което ще бъде създаден общ венчър (50:50), в който двете страни ще инвестират по 300 милиона евро през следващите три години, пише auto-press.net.

С логистичния гигант CMA CGM има необвързващо споразумение за намерение и инвестиция в размер на 120 милиона евро, чрез фонда му PULSE.

Renault оценяват подразделението си за електромобили на €10 млрд.

Renault оценяват подразделението си за електромобили на €10 млрд.

Ampere се готви за IPO през пролетта

Новата компания се очаква да стартира дейност в началото на следващата година, като ще има собствена идентичност и с централа, намираща се във Франция.

Първите модели на новия венчър, които ще бъдат със 100% електрическо задвижване, се очаква да бъдат пуснати в серийно производство през 2026 година. Те ще бъдат разработени на базата на т.н. skateboard платформа, която дава възможност за голяма модулност както на купето, така и на приложимостта, а благодарение на батерийната си технология - 800V, вановете ще предложат голям свободен пробег и възможност за ултрабързо зареждане.

Volvo официално и за постоянно слага край на дизела

Volvo официално и за постоянно слага край на дизела

Краят на една епоха