Първичното публично предлагане на акции на подразделението за електромобили на Renault - Ampere, може да му донесе пазарна стойност до 10 млрд. евро, заяви изпълнителният директор на автомобилния гигант Лука де Мео пред FT.

По-рано през тази седмица той заяви, че Ampere се готви за IPO през пролетта на 2024 г., но то ще стане факт само при подходящите пазарни условия.

Nissan ще инвестира €600 милиона в ново подразделение на Renault

Nissan ще инвестира €600 милиона в ново подразделение на Renault

Нов тласък към бизнеса с електромобили

Контекст: В момента стартиращите компании в EV сферата са особено интересни за инвеститорите. Polestar - собственост частично на Volvo и Geely, беше оценен на 21 млрд. долара при листването си миналата година. Виетнамската VinFast дебютира неотдавна на равнище 23 млрд. долара.

Нагоре-надолу: VinFast  изтри $83 милиарда от пазарната си стойност само за един ден

Нагоре-надолу: Компания за електромобили изтри $83 милиарда от пазарната си стойност само за един ден

Това е една от най-известните компании във Виетнам

Очаквано, и френският автомобилен гигант се цели високо с отделянето на електромобилния и софтуерния си бизнес. Това е част от стратегията на изпълнителния директор, който е на поста от 2020 г. и според когото правенето на EV возила е "съвсем различен спорт".

Детайли: Де Мео беше много директен: "Ако европейските инвеститори се интересуват от бъдещето на Европа, по-добре да инвестират парите си в това, вместо да го слагат под въпросителна" на фона на "предизвикателствата, които ни създават китайците и американците".

Виетнамската VinFast, която наскоро се срина, стана третата най-ценна автомобилна компания в света

"Виетнамската Tesla", която наскоро се срина, стана третата най-ценна автомобилна компания в света

Преди компанията са само гигантите Tesla и Toyota

Той разкритикува поведението на инвеститорите, които в момента оценяват VinFast на 68 млрд. долара. Като отбеляза, че BMW по същия критерий струва 62 млрд. долара, де Мео заяви: "Вижте пазарната оценка на европейските компании. Мислите ли, че VinFast може да е по-скъпа марка от BMW? Да бъдем сериозни!".

От друга страна: Някои анализатори оценяват Ampere на само 5 млрд. евро. В същото време, оценката на Renault е само 11 млрд. евро.

Коментарът на де Мео: "Нямам какво да губя".