Автомобилната компания Nissan ще инвестира в предприятието за електромобили Ampere на Renault. Така се слага край на продължилите около година преговори между партньорите в автомобилния алианс, предава Bloomberg.

Японският гигант ще инвестира до €600 милиона в електромобилния бизнес на базирания във Франция свой партньор. Двете компании са се разбрали Renault да намали своя дял в Nissan до 15%, а остатъкът от сегашните 43% да бъде преместен в специален тръст, който ще се стреми да го продаде при изгодни условия.

Renault и Nissan са подложени на все по-голям натиск, тъй като конкуренцията в лицето на Tesla и китайските производители на електромобили се засилва.

Бившият председател на Nissan Карлос Гон съди компанията за $1 милиард

Бившият председател на Nissan, който съди компанията за $1 милиард

Съдебното заседание по обвинението ще се проведе на 18 септември

Това принуди партньорите да се опитат да подобрят връзките в алианса, които бяха напът да се разпаднат след поредица от драматични събития, включително ареста на бившия шеф на алианса Карлос Гон през 2018 година и бягството му от Япония година по-късно.

Сегашното споразумение за инвестиция в Ampere е вот на доверие за стратегията по обединяване, коментират експерти. По този начин ще се премине по-ефективно и по-бързо към електрическа мобилност. Очаква се сделката да приключи през четвъртото тримесечие на годината.

Renault и Geely правят обща компания за високоефективни автомобилни двигатели

Renault и Geely правят обща компания за високоефективни автомобилни двигатели

В новия венчър ще работят 19 000 души, в 5 центъра на три континента