Бившият председател на автомобилната компания  Nissan - Карлос Гон, заведе дело срещу корпорацията за $1 милиард. Съдебното заседание ще се гледа в Ливан на 18 септември, съобщава Reuters, цитирайки свои източници.

Карлос Гон, който има френско, ливанско и бразилско гражданство, беше арестуван в Япония в края на 2018 година по обвинения във финансови злоупотреби спрямо Nissan, които той отрича. По-късно бившият председател на компанията бяга в Ливан, където е защитен от екстрадиция в Япония и Франция.

През 2020 година Интерпол издаде червена бюлетина за Гон и съпругата му Карол по искане на японски следователи.

Цената на свободата: Колко е платил Карлос Гон, за да избяга от Япония в Ливан

Цената на свободата: Колко е платил Карлос Гон, за да избяга от Япония в Ливан

Сумата е прехвърлена на два транша на компанията на бивша зелена барета на САЩ

Междувременно френските прокурори разследват предполагаемата злоупотреба със средства в Renault от 2019 година. Те проверяват оманския автомобилен дистрибутор и финансовите потоци между компанията и Гон. Според вътрешни разследвания на Renault и Nissan част от тези пари са отклонени, включително за закупуване на луксозна яхта чрез компания, собственост на съпругата на Гон.

Въпреки сътресенията в корпорацията след уволнението и ареста на бившия председател, през последната година връзките между Renault и Nissan бяха заздравени.

Компаниите се доближават до окончателно споразумение за ребалансиране на своя съюз, като ръководителите им работят в тясно сътрудничество и очакват да финализират плановете скоро, заяви през април главният изпълнителен директор на френската група Лука де Мео.

Nissan съди Карлос Гон за 91 милиона долара

Nissan съди Карлос Гон за 91 милиона долара

Той е изправен пред наказателни обвинения в Япония, но избяга в Ливан през декември