Данните на прокуратурата на САЩ показват, че бившият председател на Nissan Карлос Гон е платил на компания, управлявана от бившия войник от специалните части на САЩ Майкъл Тейлър, сумата от 860 хил. долара през октомври миналата година, за да избяга от Токио в Ливан през декември, с цел укриване от наказателния процес в Япония, предаде Bloomberg.

Средствата към Promote Fox са били прехвърлени на два транша, съответно от 540 и 322 хил. долара между 9 и 25 октомври. Съсобственикът на компанията и синът му вече бяха арестувани за участието си в бягството на бившия ръководител на Nissan през май месец тази година и още са в арест до Бостън. Заповедта за тяхното задържане беше издадена от японските власти още през януари.

Япония изпраща министър в Ливан, за да преговаря за екстрадицията на Карлос Гон

Япония изпраща министър в Ливан, за да преговаря за екстрадицията на Карлос Гон

Бившият директор на алианса Renault-Nissan избяга в Ливан в края на 2019 г.

Целта на техните адвокати е да постигнат споразумение, но съдът тепърва ще реши дали двамата трябва да бъдат екстрадирани от страната, а вече има получена молба за това от Япония. Причината е, че според прокуратурата в Страната на изгряващото слънце, Гон се е срещнал с двамата ден преди бягството си в Grand Hyatt Hotel. Властите смятат, че именно двамата Тейлър са изиграли решаваща роля за неговото бягство.

Вещите на Гон са били укрити в кутия за музикална колона, а самият той е осъществил бягството с частен самолет, като първата му дестинация след Токио е била Истанбул, след което също със самолет е стигнал до Бейрут.