Заместник-министърът на правосъдието на Япония отива в Ливан, за да се опита да реши случая около бягството на бившия изпълнителен директор на алианса Renault-Nissan Карлос Гон, пише Reuters.

Хироюки Йошие заминава от Токио през уикенда, а неговата мисия ще бъде да преговаря за екстрадицията на Гон, който трябва да бъде съден в Япония по няколко обвинения за финансови нарушения.

По данни на японското министерство Йошие трябва да разговаря с ливанския министър на правосъдието Алберт Серхан в понеделник.

Бившият лидер на автомобилния алианс направи сензационно бягство от Япония в края на миналата година. Той отрича всички обвинения срещу него, посочвайки като главен довод това, че Япония се опитва са саботира задълбочаването на отношенията между Renault и Nissan.

Понастоящем Ливан няма договор за екстрадиция с Япония.

Nissan съди Карлос Гон за 91 милиона долара

Nissan съди Карлос Гон за 91 милиона долара

Той е изправен пред наказателни обвинения в Япония, но избяга в Ливан през декември

Преди дни Гон направи публикация в Twitter за първи път от повече от месец. Той организира петиция за освобождаването на бившия изпълнителен директор на Nissan Грег Кели, който беше арестуван по същото време.

В началото на февруари стана ясно, че Nіѕѕаn ще зaвeде гpaждaнcĸo дeлo cpeщy бившия cи изпълнитeлeн диpeĸтop за 10 млpд. йeни (91,02 млн. щaтcĸи дoлapa). Търсената сума идва като обeзщeтeниe, ĸoeтo дa ĸoмпeнcиpa зaгyбитe нa япoнcĸия aвтoмoбилocтpoитeл, пpичинeни oт "гoдини нa нeпpaвoмepнo пoвeдeниe и измaмнa дeйнocт" при yпpaвлeниeто на Гон.

Историята на Карлос Гон и как той преобърна световната автомобилна индустрия

Историята на бизнесмена беглец и как той преобърна световната автомобилна индустрия

Всичко за бившия председател на Renault-Nissan-Mitsubishi