Акциите на виетнамския производител на електромобили VinFast се повишиха с 21%, което увеличи пазарната му стойност над четири пъти до $160 милиарда, предава Reuters. Преди две седмици компанията се изстреля сред най-скъпите марки в света на автомобилите, след борсов дебют, който я оцени на $85 милиарда. Последваха обаче дни на срив, които заличиха половината от натрупания ръст.

Сега бизнесът отново тръгва нагоре, като VinFast бързо увеличава оценката си, за да се превърне в третия най-високо оценен производител на автомобили.  Преди него са само гигантите Tesla и Toyota.

Снимка 603774

Източник: GettyImages

VinFast беше листната на Nasdaq след сливане с дружеството за придобиване със специално предназначение (SPAC) Black Spade Acquisition.

Пазарната оценка, още в часовете след дебюта на новата компания, я постави пред някои от най-големите имена в автомобилния бранш:

  • BMW - пазарна капитализация от 69 млрд. долара;
  • VW - $69 млрд.
  • Ford - $48 млр.
  • GM - $46 млрд.
Как VinFast изпревари VW и BMW... и се срина

"Виетнамската Tesla" изпревари VW и BMW... и се срина

Компанията дебютира на борсата чрез SPAC

Собственик е най-богатият виетнамец - Пхан Нхат Вуонг. Неговият старт в бизнеса е с... готовите спагети. През 1993 година той започва да продава в Украйна ястие, което става готово след само 3 минути във вряща вода.

Само година по-късно компанията на Вуонг Technocom става номер 1 на пазара. Той се връща в родината си и влага парите в изграждането на сегашната си бизнес империя.

Дългият път

Въпреки ентусиазма на пазара обаче, Vinfast е изправена пред дълъг път, преди да може да започне да се конкурира с Tesla и традиционните производители на автомобили, които влагат милиарди долари, за да завладеят дял от пазара на електрически превозни средства.

По данни на S&P Global Mobility до юни в САЩ са регистрирани едва 137 електромобила от марката VinFast.

Освен това компанията навлиза на американския и европейския пазар в момент, когато търсенето на електромобили се забавя, а Tesla води ценова война, за да защити господстващото си положение.

От готовите спагети до конкуренция на Tesla: Историята на VinFast

От готовите спагети до конкуренция на Tesla: Историята на VinFast

Виетнамският производител стъпва амбициозно в САЩ, но няма да му бъде лесно