Виетнамският производител VinFast се изстреля сред най-скъпите марки в света на автомобилите, след борсов дебют, който оцени компанията на 85 млрд. долара в началото на седмицата. Последваха обаче два дни на срив, които заличиха половината от натрупания ръст.

VinFast беше листната на Nasdaq след сливане с дружеството за придобиване със специално предназначение (SPAC) Black Spade Acquisition.

Детайли: Акциите на VinFast минаха цена от 37 долара - над 250% над цената от първичното публично предлагане на Black Spade. В петък по обед българско време те вече са на цена от около 20 долара.

Изпълнителният директор Ле Тхи Тху Тхюи коментира пред CNBC, че са били готови и за нормално IPO, но заради ситуацията на пазарите са избрали да отделят листването на борсата от набирането на капитал. 2,5 млрд. долара влязоха през април от компанията майка на VinFast - Vingroup.

VinFast ще търси оценка от $60 милиарда в САЩ

Най-голямата виетнамска компания ще търси оценка от $60 милиарда в САЩ

Тя иска да набере 3 млрд. долара, което ще е рекорд за фирма от Виетнам

Пазарната оценка в часовете след дебюта на VinFast я постави пред някои от най-големите имена в автомобилния бранш:

  • BMW - пазарна капитализация от 69 млрд. долара;
  • VW - $69 млрд.
  • Ford - $48 млр.
  • GM - $46 млрд.

Два дни на спадаща цена по-късно, VinFast вече струва 46,4 млрд. долара, което все пак е повече, отколкото General Motors. Освен това е и повече от двойно от оценката, която Black Spade даде на автомобилния производител - 23 млрд. долара.

Далеч напред остават други утвърдили се през последното десетилетие имена като BYD ($93 млрд.) и лидера Tesla - компания за 793 млрд. долара.

Според наблюдатели случилото се не е изненада, тъй като при сделките със SPAC трейдърите обикновено се опитват да постигнат бърза печалба с ограничения брой налични акции и за компаниите не е лесно да запазят високата пазарна оценка за по-дълъг период.

Контекст: VinFast съществува от 2017 г., като е част от най-големия виетнамски конгломерат Vingroup, който има силни позиции в недвижимата собственост, технологиите и образованието. Говорим за бизнес за 39 млрд. долара, който включва луксозни курорти, увеселителни паркове, жилища, търговски центрове, училища, частен университет и лечебни заведения.

От готовите спагети до конкуренция на Tesla: Историята на VinFast

От готовите спагети до конкуренция на Tesla: Историята на VinFast

Виетнамският производител стъпва амбициозно в САЩ, но няма да му бъде лесно

Собственик е най-богатият виетнамец - Пхан Нхат Вуонг. Неговият старт в бизнеса е с... готовите спагети. През 1993 г. той започва да продава в Украйна ястие, което става готово след само 3 минути във вряща вода. Само година по-късно компанията на Вуонг Technocom става номер 1 на пазара. Той се връща в родината си и влага парите в изграждането на сегашната си бизнес империя.

Събитията около борсовия дебют на VinFast го направиха първо 8 пъти по-богат, а след това - с 60% по-беден. Все така, той е в Топ 60 на милиардерите по света според Bloomberg.

От друга страна: VinFast има един сериозен проблем - все още губи пари, при това много. През първата четвърт приходите спаднаха с 49%, а нетните загуби достигнаха близо 600 млн. долара.

VinFast толкова иска да излезе на автопазара във Виетнам, че продава колите си на загуба

Тази компания толкова иска да излезе на автопазара във Виетнам, че продава колите си на загуба

Производителят е убеден, че в страната има огромен потенциал за развитие на индустрията

Не помага и фактът, че първите доставки на нейни електромобили в САЩ се забавиха с 3 месеца. С цяла година по-късно от предвиденото - тоест през 2025 г., ще заработи и американският завод на компанията, който първоначално ще прави по 150 000 коли годишно.