Зашеметяващото рали на акциите на VinFast Auto спря във вторник и то доста зашеметяващи, изтривайки 83 милиарда долара пазарна стойност на компанията. Акциите на производителя на електрически автомобили се сринаха с 44% на нюйоркската борса, което сложи край на шестдневна серия от печалби. Акциите на компанията се покачваха по-бързо от всяка друга акция с голяма капитализация в световен мащаб. Те скочиха с 688% от дебюта си в листването на SPAC на 15 август до затварянето в понеделник.

Това е една от най-известните компании във Виетнам, подкрепяна от най-богатия човек в страната Фам Нат Вуонг, който създаде конгломератът Vingroup JSC.

Как VinFast изпревари VW и BMW... и се срина

"Виетнамската Tesla" изпревари VW и BMW... и се срина

Компанията дебютира на борсата чрез SPAC

Въпреки заличаването, пазарната капитализация на VinFast от близо 107 милиарда долара все още го прави по-голям от компании като BlackRock и FedEx Corp. Преди две седмици компанията се изстреля сред най-скъпите марки в света на автомобилите, след борсов дебют, който я оцени на $85 милиарда. Последваха обаче дни на срив, които заличиха половината от натрупания ръст. VinFast беше листната на Nasdaq след сливане с дружеството за придобиване със специално предназначение (SPAC) Black Spade Acquisition.

Последният път, в който компания, на която малък процент от акциите се търгуват публично се издигна от относителна неизвестност до редиците на най-големите компании в света, не завърши добре за инвеститорите. Това се случи с AMTD Digital, друга регистрирана в САЩ компания с корени, идващи от Азия. Компанията озадачи ветераните на пазара преди година, като акциите скочиха с над 32 000% в рамките на няколко седмици. Стойността на губещата компания за финансови услуги в един момент достигна над 400 милиарда долара, надвишавайки тази на JPMorgan Chase & Co.

Оттогава обаче AMTD се срина с над 99%, достигайки рекордно ниско ниво миналата седмица. Сега оценката му възлиза на скромните 1,1 милиарда долара.

Въпреки че VinFast и AMTD се различават по ключови аспекти, то привлекателността за преследващите инерция инвеститори на дребно направиха и двете уязвими към екстремни издигания и спадове.

Виетнамският производител VinFast продаде само 24 000 автомобила в световен мащаб през 2022 г., което е малка част от доставките, направени от Volkswagen AG и Ford Motor Co. Нетната му загуба достигна близо 600 милиона долара през първото тримесечие на тази година и се очаква да се увеличи в близко бъдеще.