През следващата година по улиците на Сингапур ще тръгнат първите таксита без шофьори. Стартиращата компания nuTonomy, създадена от експерти то Масачузетския университет, вече работи с властите в азиатската страна за осъществяването на проекта, съобщава Business Insider.

Плановете на фирмата са в следващите години там да се движат хиляди такива безпилотни автомобили. Те са програмирани така че да избират най-добрите маршрути, за да избегнат трафика. Заедно с това транспортните услуги няма да са по-скъпи от тези, извършвани в момента в Сингапур.

Google и Ford обединяват сили – пускат безпилотни автомобили

Google и Ford обединяват сили – пускат безпилотни автомобили

Първите такива коли трябва да излязат до 2020 г.

“Ние искаме да създадем и програма за споделени пътувания, като даден клиент ще си има своя лична кола. Идеята ни е обаче достъпността и цената на този транспорт да е на нивото на публичния”, обяснява експертът Емилио Фразоли от nuTonomy.

Безпилотните автомобили на компанията вече са преминали първите необходими тестове.

Google ще конкурира Uber със своите автономни автомобили

Google ще конкурира Uber със своите автономни автомобили

Компанията може да пусне своя услуга за превози

Дебютиралата през 2013 г. фирма е успяла да набере капитал от 3,6 милиона долара от договори с някои от световните лидери в индустрията, като Jaguar Land Rover.

За ръководството на nuTonomy обаче няма да е лесно да се справи с конкуренцията на големите Google, Uber и Tesla, които инвестират огромни суми в разработването на собствени автономни коли.