Веднага след като от Google обявиха, че работят върху свой модел напълно автономна кола, се появиха мнения, че технологичният лидер смята да я пусне за масова продажба. От компанията обаче опровергаха тези слухове, като обявиха, че техните интереси са далеч от производството на автомобили за крайни клиенти.

Според доклад, цитиран от Bloomberg, плановете на Google са свързани с това да наложат самостоятелните си возила на пазара като конкуренти на Uber. В документа се посочва още, че новата фирма за услуга на превози ще бъде под шапката на компанията-майка Alphabet.

От началото на тестовете на автономните возила на Google до сега те вече са навъртели милиони километри около Сан Франциско и Остин. Вероятно това ще бъдат двата града, в които новата услуга ще стартира.

Въпреки това от компанията ще се сблъскат с един сериозен проблем – автомобилите на пълен автопилот все още не могат да ползват в отсъствието на шофьор зад волана.

Вероятно от компанията ще са принудени да направят конкурента на Uber достъпен само за шофиране на места, които са частна собственост, като например територии на университети или на бизнес паркове.