Южнокорейският производител Hyundai пусна първи официални снимки и промо видео на истински конкурент на Toyota Prius - хибрида Hyundai Ioniq. Европейската премиера на екологогичната серийна машина ще се състои на Автосалон Женева 2016 в началото на март.

Hyundai Ioniq ще бъде пуснат на пазара в три варианта - стандартен хибрид, плъг-ин хибридна версия и изцяло електрическа модификация с литиево-йонни батерии, който пък ще се конкурира с електрическия модел Nissan Leaf, информира autoclub.bg.

Нормалната хибридна версия е с изцяло нов и разработен специално зя модела 1,6-литров GDI четирицилиндров Kappa бензинов двигател, комбиниран с електрически мотор (32 квт) и литиево-йонна батерия. Максималната мощност на двигателя с вътрешно горене и електромотора е 141 коня, а максималният въртящ момент 265 Nm. Хибридният автомобил е оборудван с нова шестстепенна роботизирана предавателна кутия с два отделни режима на работа - Eco и Sport. На ток колата може да се движи до скорост от 120 км/ч, а средната консумация на гориво е 4,5 литра на сто.

Този хюндай идва със системите за синхронизация на мобилни телефони с iOS на Apple и Android- Apple CarPlay и Android Auto, като информацията ще се подава на 7-инчов TFT сензорен екран. колата ще разполага със системи за автономно задействане на спирачната система в случай на опасност, система за задържане на превозното средство в пътното платно, седем предпазни въздушни възглавници. Има и нов волан с плоска долна част, сини детайли и ел. спирачка за паркиране.