Volkswagen представи ново компактно кросоувър купе, наречено Taigo, което е проектирано специално за европейския пазар. Продажбите на автомобила, който ще се произвеждат в Испания, ще започнат в началото на 2022 година.

Volkswagen Taigo е базиран на южноамериканския модел на марката Nivus. Той от своя страна е изграден върху модулната платформа MQB-A0, която е в основата на седмото поколение европейски хечбек Polo, както и компактния кросоувър T-Cross.

Снимка 540965

Източник: Volkswagen

Компанията нарича новия си модел CUV (Crossover Utility Vehicle), която съчетава повдигната позиция за сядане в кабината, висок просвет и спортен силует на тялото. Автомобилът е дълъг 4,26 м, широк 1,75 м и висок 1,49 м. Междуосието е 2,56 метра. По този начин Volkswagen Taigo е малко по-дълъг, по-тесен и по-нисък от кросоувъра T-Roc.

Салонът почти напълно повтаря интериора на обновения хечбек на Volkswagen Polo за Европа, представен тази пролет. По-специално, говорим за едно и също дигитално табло, сензорното управление на системата за контрол на климата, както и мултимедийния комплекс MIB3, достъпен с 6.5- или 9.2-инчов дисплей.

Снимка 540964

Източник: Volkswagen

Гамата двигатели на новия Volkswagen Taigo включва 1,0-литров "турбодвигател" с мощност 95 или 110 конски сили. В горната част на гамата е 1,5-литров четирицилиндров двигател с компресор, произвеждащ 150 конски сили. Трансмисиите са 5- и 6-степенна "механика" или 7-лентов "робот" с два съединителя.

Наличното оборудване включва LED матрични фарове с автоматично управление на дълги светлини, 18-инчови джанти, безжична станция за зареждане на смартфон и редица съвременни системи за подпомагане на водача.

Снимка 540966

Източник: Volkswagen

Volkswagen Taigo ще се продава в 28 страни от Европейския съюз, както и в Турция и някои северноафрикански държави. Производството на автомобили ще бъде установено в испанския град Сарагоса.