Volkswagen обяви, че ще пусне електрическия ван ID.Buzz с четвърто ниво на автономност до 2025 г., след като конвенционалният вариант на возилото (на снимката долу) ще дебютира още през 2023 г., предаде Car and Driver.

Снимка 521053

Източник: Volkswagen

Планът на компанията е автономният ID.Buzz да е достъпен за потребителите чрез компании за споделено пътуване. Така автомобилният гигант ще повтори опита си от дъщерното си дружество Moia. Тя беше стартирана преди пет години като част от Volkswagen Group и предлага специално разработен за нея електрически ван в под наем в два германски града.

В момента автономният бус преминава през полеви изпитания на технологията за ориентиране, разработена от Argo AI - стартъп, в който инвестираха както Volkswagen, така и Ford.

Четвъртото ниво на автономност означава, че возилото ще може да се управлява напълно самостоятелно, без нуждата от шофьор, но само в определени географски региони. Към този момент никоя автомобилна компания не предлага подобно, като най-близкото до това равнище е Honda Legacy, която в Япония ще има трето ниво на автономност при следващото си поколение.

От General Motors започнаха изпитания на четвърто ниво на автономност в Сан Франциско през миналата година, а през 2019 г. Waymo направи своите напълно автономни возила достъпни във Финикс, Аризона.