Volkswagen намери нов начин за използване на 3D принтер: за масово производство на части за автомобили.

Най-големият производител на автомобили в света представи плановете си да започне да използва технологията за метално печатане на HP за производство на подбрани части, включително топки за скоростни лостове и персонализирани надписи за задната врата.

Компанията планира да произвежда масово структурни компоненти с помощта на технологията в рамките на 2 до 3 години, съобщава CNN Money.

"Цяло превозно средство най-вероятно няма да бъде произведено от 3D принтер скоро, но броят и размерът на частите от 3D принтера ще се увеличат значително", каза Мартин Гьоде, ръководител на технологичното планиране и разработка.

Триизмерният печат не е нещо нечувано в производството на автомобили, но досега е използван основно за прототипи и отделни компоненти. Типичният модел на Volkswagen се сглобява от до 8000 части.

"Голямо предимство (на 3D печата) е, че ни позволява да произвеждаме много от тези части, без да се налага първо да създаваме производствени инструменти", каза Гьоде.

Volkswagen вече разполага с 90 3D принтера в заводите си, които се използват за подмяна на редки части.

Според германския автомобилен гигант новата технология ще позволи да бъдат отпечатани и "силно натоварени" части като буталата. Принтерът нанася материала на слоеве, докато накрая се превърне в цялостен компонент.

HP обяви, че новата услуга за печатане на метали няма да бъде ограничена до части за автомобили.

"Последиците са огромни - само автомобилните, индустриалните и медицинските сектори произвеждат милиарди метални части всяка година", каза изпълнителният директор на HP Дион Уайслър в изявление.