Volvo се стреми да обнови целия си състав от автомобили до 2019 г. Първи беше XC90 SUV, който излезе по-рано през годината. Колата получи висока оценка и помогна на шведския производител да удвои продажбите си в САЩ през ноември на годишна база.

Сега идва ред на следващия модел от списъка – луксозният седан S90. Возилото бе представено пред медиите вчера в шведския град Гьотеборг и ще бъде показано на света следващия месец по време на Автосалон Детройт, предаде The Verge.

В много отношения S90 е седан версията на XC90: подобни двигатели, шаси, инфотейнмънт, дизайн. И в това няма нищо лошо, тъй като XC90 е една от най-добрите коли на пазара в момента. Ако 7-местен автомобил обаче не ви допада, скоро ще можете да си го купите под формата на луксозен седан, който ще бъде достоен конкурент на имена като BMW Серия 5 и Mercedes E-Class.

Volvo похарчи милиарди, за да разработи изцяло нова платформа на двигателя. Има и нова платформа на шасито, която е достатъчно гъвкава да поддържа всичко – от 7-местни SUV до по-малки спортни седани.

Новият автомобил ще предложи няколко функции, предназначени да осигурят по-голяма безопасност на пътя. Включена е подобрена версия на Pilot Assist – полуавтономната функция за шофиране, която позволява на автомобила автоматично да прави така, че да стои в лентата за движение, докато адаптивният круиз контрол поддържа скоростта. Всичко, което шофьорът трябва да направи, е да държи едната си ръка на волана. Програмата е почти като Autopilot в колите на Tesla.

Шведският автопроизводител е подобрил и функцията City Safety. Обикновено тя разпознава пешеходци и може да забави или да спре движението на колата, ако сблъсък е неизбежен. S90 ще долавя и големи животни като елени, лосове и коне, ще сигнализира на водача за тях и ще предлага помощ при натискането на спирачките, за да бъде избегнат удар.

Повече информация, включително и за цената на автомобила, ще бъде обявена през следващия месец в Детройт.