Шведската компания Volvo разкри  прототипите на нови модели то Серията 40. Премиерата на новите разработки на премиум марката се състоя днес на специално събитие в Гьотеборг.

Концептите са предвестници на компактния кросоувър XC40 и хечбека V40 съответно, които имат сериозни амбиции да са конкурнетни с най-добрите от луксозния малък клас.  

Демо моделите са оборудвани с оптика в стила на "Чукът на Тор " и с по-големи въздухозабарници. Новите продукти са изградени върху платформата CMA, разработена съвместно с китайската компания Geely.

Същата архитектура ще бъде приложена и в по-малък  седан в моделната гама, който вероятно ще получи името S40. Концептуалният хечбек 40.2 се задвижва от електромотор. Автономният пробег на колата е 350 км.

Прототипът на кросоувъра се задвижва от хибридна система. В нейния състав влиза 1,6-литров трицилиндров двигател, електромотор и седемстепенна автоматична предавателна кутия. Сумарната мощност на автомобила е около 250 конски сили. Само на електричество кросоувърът може да измине до 50 километра.

Серийната версия, наречена XC40, ще се позиционира в продуктовата палитра на марката едно стъпало под XC60.

Основните му конкуренти ще бъдат компактните всъдеходи BMW X1 и Audi Q3.

Междувременно новото поколение на кросоувъра Volvo XC60 продължава пътните си тестове. Премиерата на кола ще се състои през следващата година. По-късно ще бъде представена и спортна версия на новия модел, наречена Polestar.

Източник: Auto Motor und Sport