Електромобилите на BMW вече ще се произвеждат с батерии, за чието производство е използване само възобновяема енергия. А тази стъпка със сигурност ще принуди най-големите доставчици на клетки да използват повече чиста електроенергия, а не генерирана от въглища, пише Reuters.

"Вече имаме договорно споразумение с нашите производители на батерии, че те ще използват само зелена енергия за производството на батериите си пето поколение", казва главният изпълнителен директор на BMW Оливер Ципсе в интервю, публикувано на уебсайта на компанията.

BMW поръча батерии за електромобили на стойност над €10 милиарда

BMW поръча батерии за електромобили на стойност над €10 милиарда

Компанията ще осигури необходимия кобалт и литий

Миналата година BMW поръча батерии за над 10 милиарда евро от китайския производител Contemporary Amperex Technology (CATL) и Samsung.

Към момента CATL изгражда завод за производство на акумулатори в Ерфурт, Германия. Компанията обяви, че има цел от 2026 година нататък да произвежда клетки, еквивалентни на 60 гигаватчаса електроенергия годишно.

Междувременно BMW се готви да пусне електрическото BMW iX3 тази година, както и BMW iNEXT и BMW i4 догодина.

С увеличаването на производствените обеми на електромобилите на BMW, използването на зелена енергия за батериите ще спести около 10 милиона тона CO2 през следващото десетилетие, пишат от германския гигант. Това е еквивалентно на годишните емисии на въглероден диоксид, произвеждани от град с население над 1 000 000 души.

BMW отчете 20% срив на продажбите

BMW отчете 20% срив на продажбите

Почти всяко второ продадено BMW е SUV