Volkswagen вероятно ще се откаже от седана Passat в Европа и в САЩ, концентрирайки се върху електромобилите и SUV моделите, пише Automotive News Europe, цитирайки свои източници. На Стария континент VW ще запази само комбито Passat, когато следващото поколение на модела влезе в продажба към края на 2023 г.

Passat е най-продаваният автомобил с класа си в Европа с 88 хил. доставки до края на октомври, по данни на JATO Dynamics. Най-близкият съперник е Skoda Superb с 48 хил. продажби. В САЩ продажбите растат с 25% през първите девет месеца на годината, но остават ниски - едва 16 хил. Заради това VW няма да представи наследник на модела отвъд океана.

В Европа VW произвежда Passat в Емден, Германия, но от 2023 г. производството се мести в Братислава. За да намали вътрешната конкуренция и разходите, компанията ще остави на пазара само Superb седан, който използва същата платформа. Той ще бъде насочен най-вече към Централна и Източна Европа, където седаните все още предизвикват интерес.

В същото време VW освобождава и завода си в Емден, където ще се произвеждат само електромобили.

Популярността на седаните от този клас намалява бързо в Европа, където потребителите все повече поглеждат към SUV моделите или хечбеците.