През юни 2023 г. за първи път новорегистрираните електрически автомобили в ЕС са повече от дизеловите, показват данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). Цялостното здраве на сектора се подобрява, като за шести пореден месец пазарът расте с добро темпо.

Детайли: Ако разглеждаме различните начини на задвижване, съвременните технологични решения са близо до това да изпреварят традиционните.

  • При новите електромобили има много сериозно повишение на годишна база - 66,2%, като така през юни 2023 г. те са били 158 252 броя. Това и води до увеличаване на пазарния дял с почти 50% до 15,1%. Основни мотори на този растеж са Нидерландия (над 90% повече регистрации), Германия (64,4%) и Франция (52%).
  • Така за първи път са изпреварени дизелите, които спадат до 13,4% от новорегистрираните автомобили.
  • Бензиновите модели продължават да доминират с 36,3% дял и то в условията на 11,4% растеж заради повишено търсене в Германия и Испания.
  • Хибридите са на второ място с 32,4%. Те растат на всички основни пазари в ЕС.
  • Plug-in хибридите са в отстъпление и вече имат под 8% дял. При тях в Германия има сериозно отдръпване (почти 40% по-малко нови регистрации), но и голям интерес във Франция и Испания, който намалява негативните ефекти.
До 3 години: на всеки 60 км в ЕС - зарядна станция за електромобили

До 3 години: на всеки 60 км в ЕС - зарядна станция за електромобили

Европарламентът прие два нови закона, за да направи зареждането на електрически автомобили по-достъпно

Още нещо: Ако обърнем поглед към общия брой регистрации, ръстът там на годишна база е 17,9% през юни - от януари насам винаги резултатът е по-добър в сравнение с 2022 г. В случая говорим за 5,4 млн. автомобила и според ACEA автомобилната промишленост се е възстановила от проблемите със снабдяването.

От друга страна: Все още обемът на новите регистрации е много далеч от нивата от преди пандемията. През юни 2019 г. те са били с 21% по-високи в сравнение със същия месец на 2023 г.