Европейският парламент одобри два нови закона, които предвиждат повече станции за алтернативни горива за автомобили и камиони, съобщават световните агенции.

Новите правила са част от пакета "Fit For 55", като според плана на Брюксел през 2030 година намаляването на емисиите на парникови газове трябва да е с най-малко 55%.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

След решение на евродепутатите, до 2026 година електрически зарядни станции за автомобили с мощност от най-малко 400 kW ще трябва да бъдат разположени поне на всеки 60 км по маршрутите на основната мрежа TEN-T, като мощността на мрежата ще се увеличи до 600 kW до 2028 година.

Стимулите за нови електромобили в страните от ЕС: Разликите са огромни

Стимулите за нови електромобили в страните от ЕС: Разликите са огромни

Седем държави, включително. България, не дават никаква финансова подкрепа

За камиони и автобуси такива зарядни станции трябва да се подсигурят на всеки 120 км. Те следва да бъдат инсталирани на половината от главните пътища на ЕС до 2028 г., с мощност от 1400 kW до 2800 kW в зависимост от пътя.

Снимка 600901

Източник: iStock

Водородът

Държавите от ЕС трябва да гарантират и разполагането на станции за зареждане с водород на най-малко 200 км по основната TEN-T мрежа до 2031 година.

За потребителите на превозни средства, работещи с алтернативно гориво, трябва да се осигури възможност да плащат лесно на зарядните пунктове - с платежни карти или безконтактни устройства и без да е необходимо да имат абонамент.

Държавите в ЕС с най-много и с най-малко зарядни станции за автомобили

Държавите в ЕС с най-много и с най-малко зарядни станции за автомобили

Според ACEA, в България има 1091 точки за зареждане на електромобили

Цената на тези горива ще трябва да се показва за kWh, kg или за минута/сесия.

Членовете на ЕП гарантират, че Европейската комисия ще създаде "база данни на ЕС" относно данните за алтернативните горива до 2027 година, за да се предостави на потребителите информация за наличността, времето за изчакване или цената на различните станции.

Евродепутатите приеха и нови правила за по-чисти морски горива. Те гарантират, че корабите ще трябва постепенно да намалят емисиите на парникови газове, като ограничат количеството парникови газове в използваната от тях енергия с 2% от 2025 година и с 80% от 2050 година нататък.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.